Ar druska didina arterinį kraujo spaudimą? Specialistų nuomonės
Nuolat girdime, kad reikia mažiau valgyti druskos, kad ji ypač kenkia sergant padidėjusio kraujo spaudimo liga – hipertenzija. Tiesa, yra ir priešingų nuomonių, kad druskos trūkumas sukelia daugybę ligų, kurias po to, vien maistą papildžius druska, neišgydysi. Kaip elgtis – riboti druskos kiekį ar ne?
Druska – mūsų organizmo priešas?
Iš tiesų, medikų nuomonės šiuo klausimu išsiskiria. Vieni garsūs pasaulio mokslininkai teigia, kad gausus druskos vartojimas – tai viena iš pagrindinių aukšto kraujospūdžio atsiradimo priežasčių, nes kietina širdies, inkstų arterijas, mažina širdies raumens elastingumą. Kad druskos vartojimas skatina hipertenzijos vystymąsi, patvirtina ir daugybė tyrimų. Pvz., Amerikos ekspertai apibendrino daugiau kaip 50-ties pasaulinių tyrimų duomenis ir nustatė, kad, druskos kiekį sumažinus 1,8 g per parą, sumažėja kraujospūdis, todėl sveikiems žmonėms gerokai sumažėja tikimybė ateityje sirgti hipertenzija. Dar didesnį poveikį druskos vartojimo mažinimas, anot jų, turi pacientams, kurie jau serga itin sunkia ir vaistais sunkiai kontroliuojama hipertenzija. Tyrimai parodė, kad pacientų, kurie druskos suvartojimą per parą sumažino 4,6 g, kraujospūdis sumažėjo net 22,7/9,1 mmHg.
Skirdami gydymą, duodami patarimus hipertenzija sergantiems žmonėms, taip pat nesergantiems ir nenorintiems susirgti ateityje, medikai vadovaujasi pasaulyje ir Europoje pripažintomis rekomendacijomis, pagal kurias druskos kiekį rekomenduojama riboti.
Galbūt sveikesnės yra retesnės druskos rūšys?
Šiandien parduotuvėse galima įsigyti rožinės spalvos, arba Himalajų, jūros, pilkos spalvos, juodosios druskų. Druskos kristalai gali būti stambesni, smulkesni, dribsniu pavidalo ir t. t. Tačiau, nepaisant įvairovės, visais atvejais druska išlieka druska, ir visų jų pagrindinės sudedamosios dalys yra natris ir chloras. Todėl nesvarbu, kokią druskos rūšį vartojate, paros norma neturėtų būti didesnė nei 5 g, t. y. nubrauktas arbatinis šaukštelis.
Medikai pabrėžia, kad daugiausia druskos suvalgome ne sūdydami maistą, o pirkdami gatavus maisto produktus. Druskos yra visur – duonos, mėsos gaminiuose, varškėje ir t. t. Taigi apie 80 proc. druskos gauname su gatavais produktais.
Padės produktų ženklinimas
Jei maistą gaminant namuose druskos kiekį galima kontroliuoti, kaip pasirinkti gatavus produktus, kad juose druskos būtų kuo mažiau? Pasirodo, galimybių yra. Jau nuo 2014 m. ir Lietuvoje galioja produktų ženklinimo simbolis – „Rakto skylutė“. Šis ženklinimas reiškia, kad juo pažymėtuose produktuose yra mažiau ne tik druskos, bet ir cukraus, ir riebalų, o skaidulinių medžiagų daugiau. Šis simbolis plačiai naudojamas Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje ir Islandijoje.
Kaip nepadauginti druskos pietaujant ar vakarieniaujant kavinėje? JAV (Niujorke) tuo tikslu įvestas naujas ženklas, kuris žymi meniu patiekalus, kuriose yra daug druskos. Šis ženklas – maža druskinė, o tokį žymėjimą privalo naudoti dideli restoranų ir užkandinių tinklai. Galbūt ši iniciatyva atkeliaus ir į Lietuvą.
Kam riboti druską – juk ji nedidina spaudimo?
Iš tiesų, dalis medikų, mokslininkų pritaria nuomonei, kad druska nedidina kraujo spaudimo, kad sergant hipertenzija jos kiekio mažinti nereikia ir kad jos trūkumas gali skatinti tam tikras ligas, pvz., inkstų, sąnarių, netgi onkologines. Nuomonė, kad druskos vartojimo mažinimo rekomendacijos yra neteisingos, grindžiama tyrimais, pvz., dr. IanoStaesseno iš Leveno (Belgija) universiteto. Šio universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu suskirstė žmones į tris grupes – suvartojančius didelį, mažą ir vidutinį druskos kiekį. Paaiškėjo, kad visų trijų grupių atstovams tikimybė susirgti kokia nors liga buvo vienoda. Tačiau vėliau didžiausias mirtingumo lygis pastebėtas tarp žmonių, kurie suvartodavo mažiausiai druskos. O tarp žmonių, kurie vartojo daugiausiai druskos, mirtingumo lygis buvo mažiausias.
Taigi, druskos šalininkų nuomone, visiškai jos atsisakyti nesveika, nes tai padidina ne tik širdies ir kraujagyslių, bet ir tokių gyvybei pavojingų ligų, kaip infarktas ar insultas, riziką. Tai grindžiama natrio (druskos) disbalansu organizme: kai organizmui trūksta natrio, sutrinka skysčių pusiausvyra, virškinimas, nervai. Organizmui visiškai netekus natrio chlorido, žmogus per 12 dienų miršta.
Iš kitos pusės, ne ką mažiau žalingas ir per didelis druskos kiekis, nes sulaiko skysčius organizme, skatina didėti kraujo spaudimą, vystytis širdies ir kraujagyslių bei kitoms ligoms. Taigi išlaikyti sveikatą padės saikas, o, kalbant apie druską, tai yra ne daugiau kaip 5 g per dieną (pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas).